Покушај да се манастир Високи Дечани претвори у џамију

Историји је давно познат начин турског освајања. У окупираним крајевима Турци су рушили цркве или су их претварали у џамије. Покушај да се манастир Високи Дечани претвори у џамију одиграо се 1692. године.

За ову сврху доведена је у Дечане силна турска војска и много њихових верских великодостојника на челу са поглаваром. Да ово не би изазвало буну околних Срба Турци су распоредили своју војску око манастира и донели доста муниције коју су сместили у кулу звонару на великој капији. Такође на истом месту Турци су поставили свој полумесец са звездом, као знак потурчења.

На фотографији се види да недостаје лав са десне стране прозора

Главни војсковођа је позвао игумана и монахе и предложио им да пређу у ислам. Пошто су одбили да се потурче, игуман и братија били су присиљени да напусте манастир. По истеривању калуђера, у манастиру су остали само Света Јелена и Свети краљ Стефан Дечански.

По договору међу Турцима, обред претварања цркве у џамију требао се започети пред главним улазом у цркву. Када су трубе и таламбаси огласили почетак свечаности, војска споља радосно јурну унутра и испуни сав простор око цркве. Тада верски старешина поче да клања на свом месту. Али у том часу земља се затресла и фигура лава стражара са јужне стране се откину и паде на главу верског старешине усмртивши овог на лицу места.

Истовремено поломише се мермерне плоче међу гробовима Светог краља и Свете Јелене и изби чудан пламен, који моментално обави цркву изнутра и споља и опали Турке који су стајали уз црквени зид. Овим збивањима придружи се и страшна олуја са провалом облака, муњама и громовима. Један гром удари у полумесец на кули, запали муницију у њој и кула се уз страшну експлозију сруши.

Од провале облака Бистрица надође од брда до брда и заједно са водом која се сјури, преплави манастирску порту и однесе све што јој се нађе на путу. У тој катастрофи, према сачуваном предању, настрадало је мноштво Турака, а војсковођа Татарин се спасао чудним случајем са остатком војске, која се налазила подаље од манастира. Додуше и он је платио главом, када је бежећи из Дечана улазио у Пећ, где га је по предању убио капетан Лека Дукађинац, из освете због његове намере да дечанску цркву претвори у џамију.

Покушај да се манастир Високи Дечани претвори у џамију завршио се трагично за много турака, али и за њиховог војсковођу. Света Јелена и Свети краљ Стефан Дечански сачуваше манастир од пропасти те 1692. године као што су то чинили и у наредним вековима.На фотографији се види да недостаје лав са десне стране прозора.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *