Крвави усташки пир

У банијском градићу, Глини, средином 1941. године побијени су сви Срби старији од 16 година, а потом је стрељано 1200 Срба у оближњем Банском Грабовцу, да би крвави усташки пир врхунац достигао монструозним покољем у глинској цркви крајем јула 1941. године. Био је то један од најсвирепијих и најјезивијих злочина над Србима у НДХ.

Постоји и сведочанство једног од екзекутора. Ради се о Хилмији Берберовићу, муслиману из околине Босанског Новог који је заробљен у Србији 1941. године где је требало да ликвидира једног немачког војника и изазове једну од оних казнених експедиција, познатих по одмазди у којој су убијали стотину Срба за једног немачког војника.

У његовом саслушању могу се прочитати бројни детаљи који служе за реконструкцију злочина. Он, наиме, говори да је његова јединица почетком јула 1941. године добила налог да иде у Глину, да би вршили претрес по граду и околним селима. Посебно је описао догађај у православном храму у Глини. Део вам преносимо.

„… У цркву је могло стати око 1000 људи. За вријеме клања је пред црквом постављена стража, а ово је чињено ради тога што су се неки првославци пењали у звонару па су затим скакали са ње. Ја сам био одређен да вршим клање у три маха… Убијање је вршено на тај начин што смо неке ударали право у срце, неке клали преко врата, а неке ударали где стигнемо… За вријеме клања није горјела светлост у цркви, већ су били одређени специјални војници који су у рукама држали батеријске електричне лампе и тиме нам осветљавали простор… Ово клање у цркви десило се 7 до 8 пута, а ја сам учествовао три пута. За вријеме клања сви смо били толико упрљани крвљу, да се униформа није могла очистити, већ смо је замјењивали у магацину, а послије се прала. Црква је послије сваког клања прана. Кад се клање завршавало, долазили су камиони и носили љешеве…“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *