Краљ Петар Први и Лазар Пачу

Краљ Петар Први и Лазар Пачу. Шта спаја омиљеног српског краља и најгенијалнијег српског министра финансија? Ако вас занима, наставите са читањем.

Краљ Петар Први Карађорђевић (1844-1921), творац новостворене државе и ујединитељ српског народа, опеван у народним песмама као Петар Мркоњић, још за живота је постао легенда због учешћа у босанскохерцеговачком устанку 1878. године.

Током владавине Чика Пере Србија је постала Пијемонт Јужних Словена. Током Првог светског рата и трагичног повлачења 1915. године, краљ Петар I је заједно са својом војском и народом прешао преко планинских беспућа до јадранске и јонске обале.

Лазар Пачу

Период владавине краља Петра I Карађорђевића такође се везује за процват грађанских права и слобода, као и стварање грађанског друштва у Србији.

Мало је ипак познато да је овај краљ живео само од плате коју је за свој рад добијао од Владе. Тако се догодило да је за удају своје ћерке краљу Петру хитно било потребно 200 000 динара. За помоћ се обратио Лази Пачуу, тадашњем министру финансија. Краљ Петар Први и Лазар Пачу су се састали и краљ га је замолио за позајмицу из државне касе. Овај предлог министар је одбио.

“Не може! Умре краљ, не дај Боже, а смртан је као сви ми. Ко ће онда да врати дуг државној каси!? Зна се, Лаза! Или, политичари натерају краља да абдицира. Ко ће да плати дуг?! Опет Лаза!”

Господин Лаза је саветовао краља да подигне кредит у банци, јер Влада једне државе није ту да испуњава жеље владара. Прича каже да се краљ Петар није наљутио већ да је заиста позајмицу узео од банке.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *