Јединствена слика Христа

Јединствена фреска Христа

Јединствена фреска Христа, какву нигде нећете пронаћи, налази се у српском манастиру Високи Дечани, задужбини Светог краља Стефана Дечанског (1322-1331).

На овој фресци се појављује Христос са мачем у руци, што је потпуно у супротности ономе како Христа данас поједини земаљски идеолози покушавају да представе. Данашњег Христа покушавају да просвоје и уподобе сви хуманоцентрични покрети и говоре нам како је Он био пацифиста, хуманиста, комуниста, хипик, вегетаријанац и сл. Христос није био ништа од свега тога и не може се Син Божији уподобити земаљским идеологијама и философијама.

Христос је био, јесте и биће Син Божији који нам је донео рецепт за спасење и који је умео бичем да изгони трговце из јерусалимског Храма или да говори о рату против зла и сатане који се догодио у Небеском Царству Божијем. Тада су се сатана и трећина створених анђела побунили против Бога, и били збачени од Боговерних анђела, предвођених од стране Архистратига Арханђела Михајла: ”И наста рат на небу; Михаил и анђели његови завојштише на аждају, и ратова аждаја и анђели њезини; и не одолеше, нити им се више нађе места на небу. И збачена би аждаја велика, стара змија, која се зове ђаво и сатана, која заводи сву васељену, и збачена би на земљу, и с њом збачени бише анђели њезини“ (Откр. 12, 7-9). Сам Христос о том рату сведочи: ”Видех сатану где паде са неба као муња“ (Лк. 10. 18).

Зато и ова јединствена фреска Христа, једина на свету приказује Христа са мачем у руци, насликана по мотиву који је узет из Христових речи: ”Нисам дошао да донесем мир, него мач” (Матеј, 10, 32-42, 1; Зач, 38, 39).

Свети владика Николај Велимировић је овај цитат и речи Христове, овако објаснио:

”Не мислите да сам ја дошао да донесем мир на земљу, нисам дошао да донесем мир него мач. Тако је рекао Господ.

Читај као да је речено: нисам дошао да измирим истину и лаж, мудрост и глупост, добро и зло, правду и насиље, скотство и човечност, невиност и разврат, Бога и мамона; него сам донео мач да расечем и одвојим једно од другога, да се не мешају.

Чиме да расечеш, Господе?

Мачем истине, или мачем речи Божије, што је свеједно.

Јер је истина реч Божија, и реч Божија истина.

Апостол Павле саветује: узмите мач духовни, који је реч Божија. А свети Јован гледао је у визији Сина Човечијега усред седам свећњака—и из уста његових излазише мач оштар с обе стране.

Мач из уста излази шта може бити друго до реч Божија, реч истине?

Тај мач је донео Исус Христос на земљу. Тај мач је за свет спасоносан, а не мир добра са злом. И онда и сада и увек заувек”.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *