Čika Đorđe Mihailović

Čika Đorđe Mihailović

Naš legendarni čuvar Srpskog vojničkog groblja u Solunu, čika Đorđe Mihailović.

Gotovo da nema Srbina koji je obilazio ovo sveto mesto u Grčkoj gde počivaju hiljade naših predaka palih u borbi za oslobođenje i ujedinjenje na Solunskom frontu, a da nije upoznao ovog predivnog starca, živu enciklopediju srpske istorije i naše borbe u Prvom svetskom ratu.

Čika Đorđe Mihailović je poreklom Srbin iz Grblja u današnjoj Crnoj Gori, dakle sa srpskog primorja, i njegov deda solunski dobrovoljac Savo Mihailović je svoje zavičajno Jadransko more zamenio Egejskim morem 1926. godine kada ga je kralj Aleksandar I Karađorđević imenovao na čelo državne komisije za prikupljanje posmrtnih ostataka naših izginulih ratnika raštrkanih po preko 250 manjih vojničkih grobalja na širokom prostoru Solunskog fronta. Savo Mihailović je po završetku izgradnje ovog impozantnog vojničkog groblja 1936. godine ostao njegov čuvar. Sava je nasledio sin Đuro, a njih dvojicu unuk i sin Đorđe Mihailović. Čika Đorđe je izrazio želju da jednog dana i on počiva na ovom svetom srpskom groblju gde su sahranjeni i njegov otac i deda zajedno sa ostalim srpskim Obilićima.

Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku

Seća se vremena kada je počeo dužnost 1960. godine. Solun je tada, kaže, imao 160.000 ljudi, a danas broji 1,5 miliona. Groblje je, objašnjava, bilo na periferiji, a danas su ga okružile nove građevine, i sada je groblje praktično, kaže, u centru.

O čika Đorđu 2013. godine snimljen je i dokumentarni film „Poslednji čuvar“.

Đorđe Mihailović odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena. Raša Perić posvetio je pesmu čuvaru Zejtinlika, Đorđu Mihailoviću, „Maršira svu noć“.

Neka Gospod podari još dobrih godina ovom predivnom starcu koji nas sve decenijama dočekuje u našim hodočašćima srpskim svetim mestima u Grčkoj.

Izvor: Fejsbuk stranica „Srpska istorija“

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *