Чика Ђорђе Михаиловић

Чика Ђорђе Михаиловић

Наш легендарни чувар Српског војничког гробља у Солуну, чика Ђорђе Михаиловић.

Готово да нема Србина који је обилазио ово свето место у Грчкој где почивају хиљаде наших предака палих у борби за ослобођење и уједињење на Солунском фронту, а да није упознао овог предивног старца, живу енциклопедију српске историје и наше борбе у Првом светском рату.

Чика Ђорђе Михаиловић је пореклом Србин из Грбља у данашњој Црној Гори, дакле са српског приморја, и његов деда солунски добровољац Саво Михаиловић је своје завичајно Јадранско море заменио Егејским морем 1926. године када га је краљ Александар I Карађорђевић именовао на чело државне комисије за прикупљање посмртних остатака наших изгинулих ратника раштрканих по преко 250 мањих војничких гробаља на широком простору Солунског фронта. Саво Михаиловић је по завршетку изградње овог импозантног војничког гробља 1936. године остао његов чувар. Сава је наследио син Ђуро, а њих двојицу унук и син Ђорђе Михаиловић. Чика Ђорђе је изразио жељу да једног дана и он почива на овом светом српском гробљу где су сахрањени и његов отац и деда заједно са осталим српским Обилићима.

Српско војничко гробље на Зејтинлику

Сећа се времена када је почео дужност 1960. године. Солун је тада, каже, имао 160.000 људи, а данас броји 1,5 милиона. Гробље је, објашњава, било на периферији, а данас су га окружиле нове грађевине, и сада је гробље практично, каже, у центру.

О чика Ђорђу 2013. године снимљен је и документарни филм „Последњи чувар“.

Ђорђе Михаиловић одликован је Орденом српске заставе другог степена и Орденом Светог Саве првог степена. Раша Перић посветио је песму чувару Зејтинлика, Ђорђу Михаиловићу, „Маршира сву ноћ“.

Нека Господ подари још добрих година овом предивном старцу који нас све деценијама дочекује у нашим ходочашћима српским светим местима у Грчкој.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *