Црква Богородице Љевишке у Призрену

Црква Богородице Љевишке у Призрену

Црква Богородице Љевишке у Призрену задужбина је српског краља Милутина. Садашња црква посвећена је празнику Успења Пресвете Богородице. Подигнута је између 1306. и 1307. године на остацима катедрале из 13. века, која је такође основана на месту старије, ранохришћанске цркве.

Првобитна грађевина из 13. века била је тробродна базилика. Имала је три апсиде на истоку и припрату на западу, испред које се налазио трем. Црква је саграђена наизменичним редовима цигле и кречњака
Најстарије сачуване фреске у цркви потичу из треће деценије 13. века. Преостале фреске су из 14. века насликане између 1307. и 1313. године.

Верни чувар цркве Богородице Љевишке у Призрену

Након проглашења Српске патријаршије (1346), призренски епископи су добили почасни чин митрополита, чиме је и црква Богородице Љевишке у Призрену уздигнута на степен митрополитског средишта. Средином 15. века, Призрен је потпао под турску власт, чиме је означен почетак новог раздобља у историји Призренске епархије и њеног катедралног храма. Након обнове Српске патријаршије (1557), Призренска епархија се поново нашла у њеном саставу.

За време турске власти, у 18. веку, фреске су изубијане чекићем, покривене слојем малтера и прекречене, када је црква претворена у џамију. Фреске су поново откривене између 1950. и 1952. године.

Од доласка НАТО снага на Косово и Метохију (1999. године) црква је под заштитом немачких војника. И поред тога, црква је гађана из ватреног оружја и запаљена 17. марта 2004. од стране албанских вандала.

После 16 година тишине, звона са цркве Богородице Љевишке у Призрену, једне од највећих и најугроженијих светиња на Косову и Метохији, однедавно поново одјекују градом на Бистрици и позивају вернике на молитву…

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *