Радмила Петрушић

Радмила Петрушић

Радмила Петрушић (1948-1999) била је наставник Српског језика и живела је у Пећкој Бањи заједно са супругом Михаилом те синовима Данилом и Гораном.Радмила је свој радни век почела далеке 1968. године у вароши Врела у етнички чистом албанском месту. Била је прави пример храбре и поносне Српкиње која се увек водила крилатицом ”Све за Србију, Србију низашта”.

Иако је цели радни век провела радећи са Албанцима, они никад на њу нису гледали благонаклоно и пријатељски.
Када је НАТО напао Југославију, супруг Михаило (рез.официр), синови Данило и Горан добијају позиве да ратују за домовину и бивају распоређени у своје ратне јединице.

Јуна месеца, после потписивања Кумановског споразума, албански терористи “ОВК”, на челу са командантом Ељезијем, својеврсним сплетом околности заробљавају Радмилу у својој кући, заједно са девером Луком и мужем од своје заове Мишом Вујачићем.
При самом заробљавању Радмила Петрушић је са собом имала своју ташну коју терористи нису претресали… У њој се налазио њен лични пиштољ као и једна бомба.

Приликом уласка у ауто Ељезај је седео на месту возача, док је Радмила седела иза њега на задњем седишту, а поред ње још један терориста. Када су стигли на руб вароши Врела, наилазе на пункт других терориста ”ОВК”. Из аута у којем је Рада била излази само терориста који је седео до ње.
Из другог аута терористи извлаче Луку и Миша те почињу бесомучно да их туку.

Рада схватајући ситуацију у којој се нашла, свесна да и њу чека ужасна смрт, успева да извади пиштољ из ташне и са једним метком у потиљак убије команданта Ељезаја. Након овог пуцња отвара ватру и ка групи терориста те успева да смртно рани још једног од њих.
Терористи су одговорили рафалом из аутомата и тешко је ранили. Након тога су је извукли и везали између два аутомобила која су се кретала у супротним смеровима те је Рада на гнусан начин окончала живот.

На скоро идентичан начин живот су завршили и заробљени Лука и Мишо.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *