Манастир Враћевшница

Манастир Враћевшница се налази у општини Горњи Милановац у Моравичком округу, на јужној страни Рудника, у долини Враћевшничке реке, опкољен шумом, тако да се не примећује док му се сасвим не приближите. 

Саграђен је 1428. године, а саградио га је Радич Поступовић, српски властелин који је живео у време владавине деспота Стефана Лазаревића, високи челник и син гружанског војводе Милутина. Изградња манастира је била велика захвалница Богу због тога што су се по предању мештани оближњег села односно горе поменутог са Косовског боја вратили живи и здрави. Црква у кругу манастира, посвећена је Светом Ђорђу.

Након турских освајања, манастир је био оштећен и напуштен, што се види из турских пописа Смедеревског санџака из прве половине 16. века. Након обнове Пећке патријаршије, манастир бива обновљен негде пре 1579. године, заслугом рудничког митрополита Диомидија. 

Манастир Враћевшница је дуго била, не само важан политички, већ и културни центар читавог краја. Године 1818. је у Враћевшници одржана скупштина на Ђурђевдан, када је одлучено да се Крагујевац постави за престоницу кнежевине. У манастиру је радила једна од првих школа у овом делу Србије.

Конаци, манастир Вравевшница

У манастирској ризници чувају се значајни предмети, међу којима се истичу иконе, делови намештаја породице Обреновић, портет кнеза Милоша, рад чувеног сликара Ђуре Јакшића, бакрописна плоча са представом манастира из осамнаестог века.

Данас је манастир женски и о њему брину монахиње. Живот у Враћевшници је, можда, мало другачији него у другим женским манастирима. Све што има од намирница, плод је рада сестара. Калуђерице из овог манастира су познате по прављењу изванредног меда. Посвећеност Господу Богу и срдачно гостопримство према сваком госту главна су чувења Враћевшнице данас. Овде утеху и благост Божју проналазе многи.

Запратите нас и на инстаграму:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *