Свети сава и испуњење вековног аманета

Јединствена, необична појава принца и монаха, правника и просветитеља, књижевника и радника, пастира и предводника, неимара и видара, чудотворца и утешитеља, државника и светитеља оличена је у најмлађем сину великог жупана Стефана Немање. Данас ћемо писати о једном мање познатом догађују у животу Светог Саве, писаћемо како се догодило испуњење вековног аманета.

У VI веку, у Јерусалиму, на самрти Свети Сава Освећени је оставио у аманет да се икона Пресвете Богородице Млекопатитељице заједно са његовим штапом (Патерице), завешта и да се да будућем принцу са Запада који буде носио његово име и који ће, као поклоник, доћи у манастир. На испуњење вековног аманета чекало се све до XIII века и доласка српског монаха Саве.

Штап Светог Саве

Сваки пут кад би Свети Сава приступио на поклоњење у манастиру, свети штап Светог Саве Освећеног је падао, а икона Млекопитатељница се померала.

Како се три пута то чудо понављало, у три дана, монасима је постало јасно да је у питању испуњење вековног аманета.

Пришли су Светом Сави Српском, упознали га са пророчанством и дали му свете поклоне. Тако је први српски архиепископ на дар добио Патерице (штап) Светог Саве Јерусалимског, икону Пресвете Богородице Тројеручице, која је припадала Светом Јовану Дамаскину и икону Пресвете Богородице Млекопитатељнице.

Данас се икона Свете Богородице Млекопитатељнице чува у Кареји, икона Свете Богородице Тројеручице се налази у Хиландару, док се штап Светог Саве чува у карејској келији Бреображења, коју до данас сви зову Патерица.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *