Искрен братски однос са муслиманима

Искрен братски споразум Драже Михаиловића са муслиманима

Нажалост мали број људи на простору бивше Југославије зна да се у четничком покрету у току Другог светског рата заједно с Драгољубом Михаиловићем, борио и значајан број муслимана.
Потребно је напоменути да је уочи Другог светског рата једна струја југословенских муслимана нагињала Хрватима и она ће потом подржати НДХ и као тзв. “хрватско цвијеће” масовно учествовати у покољима Срба цивила широм Босне и Херцеговине.
Друга струја, која је била мања у односу на прву, али не и малобројна, а коју је махом чинило образованије муслиманско становништво подржавала је краља Петра Другог.
Један од најпознатијих представника муслимана у четничком покрету био је Мустафа Мулалић.
Он је био члан Дражиног Централног националног комитета. Марта 1944. писао је Ибрахиму Пјанићу из Грачанице у Босни: „Нека се муслимани не заваравају илузијама које ствара та нова пропаганда, јер партизанство одводи у комунистички поредак, а онда и у очиту пропаст ислама. Кажи свима муслиманима да ђенерал Дража Михаиловић у име Њ.В. Краља Петра Другог жели искрен братски споразум са муслиманима, основан на принципима наше народне етике, наше старе бесе, чојства и јунаштва, као и рјешење свих наших политичких, социјалних, културних и приватних проблема на основама братске узајамности.“

Један од значајнијих представника муслимана у четничком покрету свакако је мајор Фехим Мусакадић из Сарајева. Он је за време Првог светског рата био добровољац у српској војсци, а био је и носилац Карађорђеве звезде с мачевима.
Одмах по избијању Другог светског рата ставио се на располагање Михаиловићу, који га шаље у источну Босну у штаб војводе Петра Баћовића. Мусакадић је основао Коњички муслимански четнички батаљон.
Комунисти су га заробили 1943. у Странама код Улога, у срезу невесињском, са још неколико официра и војника Југословенске војске у отаџбини. Пред саму смрт узвикнуо је: „Живио краљ, живио Дража, доље Тито!“

И др Исмет Поповац, лекар из Коњица и командант Муслиманског четничког батаљона, ставио се на располагање ђенералу Михаиловићу. Пре рата Поповац је био председник општине Коњиц.
Његов батаљон је 20. јануара 1943. године, заједно с невесињском, коњичком, калиновачком и Другом сарајевском бригадом, успео да ослободи од усташа муслиманско насеље Бјелимић. Власт у ослобођеном насељу преузео је мајор Фехим Мусакадић. Др Поповац је погинуо у Требињској шуми 1943. године.

Искрен братски споразум са муслиманима значио је да религија није била препрека за српство. Тако је и било све до краја Другог светског рата и доласка комуниста на власт.

Да су и након завршетка рата многи муслимани били уз Михаиловића доказује и поступак Есада Вехабовића из Босанске Градишке, који је ухапшен зато што је јавно тражио да се окачи слика „Бесмртнога Драже, уместо Броза зликовца!“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *