Zoran Radosavljević

Zoran Radosavljević (1965-1999) je bio major Vojske Jugoslavije, obavljajući dužnost i pilota Ratnog vazduhoplovstva vojske Jugoslavije. Herojski je poginuo 26. marta 1999. godine u neravnopravnoj borbi protiv višestruko brojnijeg i jačeg neprijatelja.

Rođen je 26. februara 1965. godine u Prištini, u porodici vojnog lica. Osnovnu školu završio je u Beogradu, Vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru, a Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Puli i Zadru. Bio je najmlađi borbeni pilot MIG-29 u istoriji jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.

Kada je počela NATO agresija, majka ga je zamolila da ne leti. Zoran joj je odgovorio: „Šta je čovek ako izgubi domovinu? Mi piloti moramo da poletimo i preuzmemo prvi i najjači udar agresora kako bi spasili bar jedno dete u ovoj zemlji“.

Sutradan se, zajedno sa kolegom, majorom Slobodanom Perićem, doborovljno javio na borbeni zadatak, i potom ušao u neravnopravnu borbu sa višestruko brojnijim i tehnički nadmoćnijim neprijateljem (24 NATO aviona protiv 2 srpska MIG-a). Njegov avion pogođen je u rejonu Majevice u Republici Srpskoj i pao je kod sela Donja Trnova.

Autor slike Goran Sudar

Zoran je posthumno odlikovan medaljom za hraborst i unapređen ukazom svog komandanta. Glavna ulica u Batajnici danas ponosno nosi ime Majora Zorana Radosavljevića. 

O junačkoj pogibiji i herojstvu majora Zorana Radosavljevića ispevane su brojne pesme i snimljeni dokumentarni filmovi.

Zoran Radosavljević je bio pasionirani jedriličar i osnivač JK Polaris. Posle njegove pogibije, u septembru 1999. jedriličari iz JK Polaris i beogradskog JK Lamar započeli su sa održavanjem memorijalne jedriličarske regate koja nosi njegovo ime – Zokijeva regata.

Zapratite nas i na socijalnim meežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *