Зоран Радосављевић

Зоран Радосављевић (1965-1999) је био мајор Војске Југославије, обављајући дужност и пилота Ратног ваздухопловства војске Југославије. Херојски је погинуо 26. марта 1999. године у неравноправној борби против вишеструко бројнијег и јачег непријатеља.

Рођен је 26. фебруара 1965. године у Приштини, у породици војног лица. Основну школу завршио је у Београду, Ваздухопловну гимназију у Мостару, а Ваздухопловну војну академију у Пули и Задру. Био је најмлађи борбени пилот МИГ-29 у историји југословенског ратног ваздухопловства.

Када је почела НАТО агресија, мајка га је замолила да не лети. Зоран јој је одговорио: „Шта је човек ако изгуби домовину? Ми пилоти морамо да полетимо и преузмемо први и најјачи удар агресора како би спасили бар једно дете у овој земљи“.

Сутрадан се, заједно са колегом, мајором Слободаном Перићем, доборовљно јавио на борбени задатак, и потом ушао у неравноправну борбу са вишеструко бројнијим и технички надмоћнијим непријатељем (24 НАТО авиона против 2 српска МИГ-а). Његов авион погођен је у рејону Мајевице у Републици Српској и пао је код села Доња Трнова.

Аутор слике Горан Судар

Зоран је постхумно одликован медаљом за храборст и унапређен указом свог команданта. Главна улица у Батајници данас поносно носи име Мајора Зорана Радосављевића. 

О јуначкој погибији и херојству мајора Зорана Радосављевића испеване су бројне песме и снимљени документарни филмови.

Зоран Радосављевић је био пасионирани једриличар и оснивач ЈК Поларис. После његове погибије, у септембру 1999. једриличари из ЈК Поларис и београдског ЈК Ламар започели су са одржавањем меморијалне једриличарске регате која носи његово име – Зокијева регата.

Запратите нас и на социјалним меежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *