Бој на Иванковцу

На само неколико километара од Ћуприје 18. августа 1805. године одиграла се чувена иванковачка битка. Бој на Иванковцу означио је крај борбе против јаничара и почетак рата народа Србије против турског царства у Европи.

Историјска је чињеница да је ово први отворени окршај српских устаника, под командом Карађорђа Петровића и непосредним руководством Миленка Стојковића и Петра Добрњца, са регуларном турском војском, предвођеном Хафиз-пашом.

Ово је велика, најзначајнија победа српског народа, да није било овог боја не бисмо победили Турке ни не Делиграду, ни на Мишару. Делиград, Мишар и Иванковац су наша три светла, победе којима је Србија ударила темеље своје државности.

То је истовремено блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције. Остваривши победу у знаменитом боју на Иванковцу, српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа!

Аутор слике Горан Горски

Успех српских устаника био је потпун, Турци су за собом оставили богат ратни плен, а сам Хафиз-паша је преминуо од последица рањавања.

Бој на Иванковцу је победа која је имала велики морални одјек у целом пашалуку и ојачала самопоуздање устаника и допринела успесима у борбма за ослобођење од турске власти.

Јунаштво Миленка Стојковића – „Рђа био ако ти се уклонио“

Велики војничкин успех на Иванковцу доживео је и Миленко Стојковић, који је и сам у овој бици рањен.

Док је са Петром Добрињцом и Стеваном Синђелићем чекао Турке, записали су хроничари, Хафиз-паша је Стојковићу, преко гласника, послао поруку да му се „склони са пута“ а овај му одговорио: „Претњама ме не уплаши! Удри свом силом! Рђа био ако ти се уклонио“.

Турска „походна војска“, бројала је тада, „више од 20.000 војника, а Срби су на Иванковцу истурили 2.500 устаника, касније, трећи дан, им се придружио Карађорђе са 5.000 устаника“.

Извор: РТС

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *