Битка на Плочнику

Једна од славних победа у нашој историји, која је заборављена и склоњена у страну, јесте и битка на Плочнику, која се одиграла у јесен 1386. године. 

Средивши своје прилике у Малој Азији, султан Мурат се опет окреће Србији. Велика војска коју је предводио 1386. године из бугарске упала је у пиротски, нишки и топлички крај.

Њихови брзи коњаници (акинџије) су дубоко продрли на свим правцима извиђајући, пљачкајући и пустошећи.

Располажући многим опсадним справама, вешти и искусни у освајању тврђава из ратова у Малој Азији, Турци су брзо присилили браниоце пиротске тврђаве, којом су командовали сестрићи кнеза Лазара, браћа Мусићи, да напусте тврђаву и повуку се ка Нишу, успевши само да је запале при повлачењу.

Боље изграђена и са већом посадом, нишка тврђава се бранила пуних 25 дана. Када је и она пала Турци су нагрнули у Топлицу.

Аутор слике Горан Горски

Задржавање Турака код Ниша омогућило је кнезу Лазару да прикупи доста војске за бој у Топлици који се одиграо у јесен 1386. године. Овде су кнез Лазар и његов лидер Радич Поступовић пустили Турке у долину Паљевске реке у селу Плочнику, где су им поставили заседу.

Када су Турци дубоко ушли у долину, из оближњих шумарака на њих су са свих страна навалили Срби уз звуке рогова, тутњаву добоша и гласне повике.

Настала је страховита сеча у којој је предњачила српска оклопна коњица. Изненађени и успаничени Турци нису издржали и дали су се у бекство према реци Топлици и планини Соколовици. Срби су их дуго прогонили и

Турски губици су били велики.

Битка на Плочнику се на крају завршила апсолутном српском победом те је због тога продор турске војске привремено заустављен.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *