Monah Simeon

Monah Simeon

Kada se monah Simeon upokojio (13. februara 1199. godine), bio je sahranjen u naosu katolikona, uz južni zid. Po kazivanju Domentijana za vreme službe poteklo je miro iz groba i iz Simeonovog lika na zidu. I odmah je počelo da čini čuda.

Godine 1207. u pratnji grupe hilandarskih monaha, Sava je preneo očeve „cele i netaknute“ mošti u Srbiju i pohranio ih u manastir Studenicu. Tako je ispunio očevu poslednju želju da počiva u „zemlji otačastva svoga“ dok su na drugoj strani hilandarski monasi neutešno plakali. Tada se monah Simeon javio u snu igumanu Metodiju i rekao mu da će za utehu hilandarskom bratstvu iz njegovog praznog groba iznići loza i dokle god ona bude rađala, dotle će i blagoslov njegov na Hilandaru da počiva.

Monah Simeon
Sveta loza Stefana Nemanje

Ta loza se održala i do naših dana. Ista svake godine bez izuzetka bogato rađa, iako joj se osim orezivanja, nikakva druga nega ne ukazuje.
Simeonovoj lozi se pripisuje čudotvorna moć. Mnogo je svedočenja da je besplodnim supružnicima, koji su čvrsto verovali, darovala porod. Najpoznatiji takav slučaj zbio se u 16. veku kada je solunski paša, blagodareći ovom grožđu, dobio naslednika. U znak zahvalnosti, on je 1582. godine poklonio Hilandaru veliko imanje van granica Svete Gore, zvano Kakovo, sa kojeg manastiru i danas pristižu najveći prinosi.

Svakome ko zatraži, Hilandarci daju ovo grožđe sa uputstvom za upotrebu. Simeonovu lozu Svetogorci smatraju jednim od svoja tri najveća čuda i veruju da će nastupiti kraj vremena kada ona bude uvenula.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *