Монах Симеон

Монах Симеон

Када се монах Симеон упокојио (13. фебруара 1199. године), био је сахрањен у наосу католикона, уз јужни зид. По казивању Доментијана за време службе потекло је миро из гроба и из Симеоновог лика на зиду. И одмах је почело да чини чуда.

Године 1207. у пратњи групе хиландарских монаха, Сава је пренео очеве „целе и нетакнуте“ мошти у Србију и похранио их у манастир Студеницу. Тако је испунио очеву последњу жељу да почива у „земљи отачаства свога“ док су на другој страни хиландарски монаси неутешно плакали. Тада се монах Симеон јавио у сну игуману Методију и рекао му да ће за утеху хиландарском братству из његовог празног гроба изнићи лоза и докле год она буде рађала, дотле ће и благослов његов на Хиландару да почива.

Монах Симеон
Света лоза Стефана Немање

Та лоза се одржала и до наших дана. Иста сваке године без изузетка богато рађа, иако јој се осим орезивања, никаква друга нега не указује.
Симеоновој лози се приписује чудотворна моћ. Много је сведочења да је бесплодним супружницима, који су чврсто веровали, даровала пород. Најпознатији такав случај збио се у 16. веку када је солунски паша, благодарећи овом грожђу, добио наследника. У знак захвалности, он је 1582. године поклонио Хиландару велико имање ван граница Свете Горе, звано Каково, са којег манастиру и данас пристижу највећи приноси.

Свакоме ко затражи, Хиландарци дају ово грожђе са упутством за употребу. Симеонову лозу Светогорци сматрају једним од своја три највећа чуда и верују да ће наступити крај времена када она буде увенула.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *