Иљо Аризанов

Иљо Аризанов

На слици видите одликованог пилота МИГ-а 29, пуковника Иља Аризанова, који је први од наших пилота 24. марта 1999. године, полетео у висине српског неба да брани нашу отаџбину и свету земљу Косово и Метохију од НАТО агресије. Када је НАТО алијанса, након напада на Републику Српску 1995. године, 24. марта 1999. увече започела своју другу акцију против Срба, названу ”Савезничка сила”, Иљо Аризанов је био на борбеном положају спреман да обави борбени задатак са војног аеродрома у Нишу.

Његов МИГ-29 је још 1996. године требало да прође генерални ремонт на авиону, поред осталог, нису радили уређај који упозорава пилота да ли се налази на нишану непријатеља, радио веза, итд.

Упркос свему, Иљо Аризанов је већ након неколико минута, од уласка непријатељских авиона у наш ваздушни простор, био у ваздуху изнад ширег реона Приштине и кренуо у напад на непријатељски авион, када је његов МИГ-29 погођен. Он је успео да се катапултира из запаљене летилице, падобраном слетевши негде у ширем рејону Дренице на Косову.

Аризанов је оборен то вече заједно са још три наша авиона из којих су се пилоти такође катапултирали. За разлику од осталих наших пилота, Иљо није био у могућности да пошаље поруку команди да је искочио, те му се губи сваки траг и свака потрага за њим је била отежана. Такође је слетео на потпуно непријатељску територију, која је била језгро албанске побуне продвођене терористима ОВК.

И тако се мајор Иљо Аризанов, наоружан само једним пиштољем и неколико метака, нечујно пробијао три дана кроз положаје терориста тзв. ОВК, који су организовали потере за њим. Иако у врло лошем стању, с обзиром на скок из запаљеног авиона, недостатка хране, и користећи снег уместо воде, успео је пешке кроз непријатељско гнездо да се пробије до приштинског аеродрома где му је указана помоћ.

Од последица обарања и епског пробијања до Приштине, пуковник Аризанов је добио озбиљне срчане проблеме. Одликован је Орденом за храброст СР Југославије, унапређен у чин пуковника и убрзо пензионисан. Живео је повучено у Београду, где је 4. септембра 2011. године преминуо од последица срчаног удара.

Слава српском јунаку ”који није рекао не” Иљу Аризанову и нека се памти његово име док је српства и Србије! 

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на друштвеним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *