Упамтите добро лица јунака

Српски соколови

Упамтите добро лица јунака! Они су 1912. године победили војску турског султана Мехмеда V, осветили Косово и ослободили Стару Србију, Стари Рас, Душанов град Скопље и бијели град Прилеп, колевку Краљевића Марка. А затим су 1913. разбили борце бугарског краља Фердинанда I и одбранили југ Србије (данашњу БЈРМ). Онда су величанствено испрашили трупе Јосифа Фрање 1914. године, цара покојне царевине Аустроугарске, извојевавши прве савезничке победе над Швабама (као и Швабама које причају ”нашки”). А после 1915. године уз грдне муке су послали на сметлиште историје и немачког цара Виљема II, који је “нас Србе са оним врагом генералом Макензеном и његовим културним разбојницима протерао из наше земље преко кршне Албаније!”

Слали су их на опоравак на Крф, па морем у Алжир, у северну Африку, док су оне које су Швабе заробили, као и њихове фамилије, слали у прве концентрационе логоре на свету попут Арада, Добоја, Неђмеђера, Нежидера, Јандриховица… Кад би им ране зарасле, враћали су се сами на Солунски фронт у прве редове, па се пели на врх Кајмакчалана и извлачили топове на руке, љубили српску земљу код ослобођеног Битоља, да би касније у пробоју фронта са свом браћом српском отерали Бугаре назад у Бугарску, док су Мађаре и Швабе јурили све до Сегедина, Арада и Алпа.

По повратку кући нису се много бунили, вратили су се свакодневним обавезама српских домаћина. Урадили су само оно што су и њихови преци под Карађорђем и Милошем, борили су се ”с вером у Бога за Краља и Отаџбину”. Сахранили су побијене најмилије, умрле од болештина и пегавог тифуса, обнављали кућу и земљу, поново упалили огњиште, рађали децу, ишли недељом у Цркву, славили Славу, Божић, Васкрс…

Ови наши часни дедови и прадедови, који на Крфу током свог боравка ни гранчицу Маслине нису поломили, свесно су жртвовали себе и остављали кости од Цера, Колубаре, Дрине, албанским врлетима, Крфа, Плаве гробнице, северне Африке, Кајмакчалана, па скроз до Корушке. Они су своје животе дали да би ми данас били слободни, да би наша Србија била слободна!

УПАМТИТЕ ДОБРО ЛИЦА ЈУНАКА!

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запаратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *