Наши Роми као Навахо индијанци

Наши Роми као Навахо индијанци

Током крвавих борби на Кошарама 1999. године било је и многих бизарних сцена, у које је тешко поверовати. Дешавало се да људи са обе линије фронта због густе магле залутају у непријатељске ровове и врате се у сопствене, а да их нико не примети.

Нашим војницима који су се грејали поред ватре близу граничне линије једном приликом је пришао човек у војној униформи, сео поред њих и када су га после пар минута питали из које јединице он је одговорио на албанском. Тај припадник ОВК је заробљен, а утврђено је да се после једног од напада дуго скривао у жбуњу, али је изашао када је помислио да су се вратили његови саборци.

Оно што је за нас било најинтересантније и што је на наш тим оставило највећи утисак јесте податак да се због сталног прислушкивања наших веза један резервни официр ВЈ присетио америчких Навахо Индијанаца из Другог светског рата те ангажовао двојицу Рома, припадника ВЈ, који су на свом матерњем језику, радио везом наводили артиљерију и минобацаче. Захваљујући таквој довитљивости, наша војска је дејствовала веома успешно по непријатељским јединицама које су покушавале продор. Током крвавих борби на Кошарама НАТО и ОВК нису успели да схвате о чему се ради, јер нико од њих није разумео ромски језик.

Извор: РТС

Запратите нас на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *