Тибор Јожеф Церна

Тибор Јожеф Церна

Тибор Јожеф Церна (1978 – 1999) био је војник Војске Југославије у коју је ступио јуна месеца 1998. године. Као командир стрељачког одељења 125. моторизоване бригаде учествовао је у одбрани Југославије за време злочиначког НАТО бомбардовања, а херојски је погинуо у одбрани карауле Кошаре код Ђаковице.

Како сведоче саборци из јединице са Кошара, Церна је током борби 27. априла 1999. својевољно напустио заклон како би помогао да се открије положај непријатељског снајперисте, вероватно припадника француске Легије странаца, који је данима задавао много проблема ВЈ.

Након што је напустио ров, Церна је погођен метком у груди али је, иако тешко рањен, успео да се одржи на ногама до следећег метка који га је погодио у врат, што је било први пут да је тај снајпериста пуцао два пута са истог места. Захваљујући Тиборовој жртви, снајпериста ВЈ је открио положај непријатеља и ликвидирао га.

Тибор Јожеф Церна је један од 108 припрадника Војске Југославије који су страдали у одбрани реона карауле Кошаре 1999. године, када их је напао далеко надмоћнији непријатељ – оперативна група „Јастреб”, из састава НАТО снага, бројала је око 5.000 људи колико је било и припадника тзв. „ОВК“ са регуларном албанском војском.

Агресори су чак 67 дана дејствовали по нашим војницима, али нису успели да освоје тај положај. Битка за Кошаре је званично завршена 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а повукла са овог места.

Споменик Тибору Церни откривен је 14. јуна 2017. године у Дебељачи код Ковачице, месту где живе његови родитељи, уз највише представнике власти Србије и државне почасти. Споменик је подигнут на иницијативу Савеза борачких организација Србије. Тибор је одликован Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена.

Стадион ФК “Ковилово” је 2018. године на иницијативу истоименог клуба и мештана, понео Тиборово име.

Извор: Радио “Слово љубве”

Запратитите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *