Тврђава Звечан

Тврђава Звечан

Звечан је значајан српски средњовековни град и тврђава на Косову и Метохији, недалеко од истоименог насеља, северно од Косовске Митровице, који је сматран једним од најјачих утврђења немањићке државе. Звечан се налази у близини ушћа реке Ситнице у Ибар, на врху угашене вулканске купе, која се на висини од око 800 метара уздиже изнад реке Ибар.

Многи владари су се смењивали у Звечану, али се први пут помиње у пограничним борбама Срба са Византинцима на Косову Пољу између 1091. и 1094. године. Звечанска тврђава пада под српску управу 1170. године, после Битке на Пантину. Постоји запис да је Стефан Немања, након победе над Византинцима 1170. године, наложио да се у цркви Светог Ђорђа на Звечану одржи служба за срећан исход битке. У звечанској тврђави се налазио један од краљевских дворова династије Немањић, а у њој је свој живот, на мистериозан начин, 11. новембра 1331. године окончао Свети краљ Стефан Дечански.

Поглед са тврђаве

Звечан је најпре био погранични стожер, чувар Трепчиних рудника који су овде основани у време краља Милутина, почетком 14. века. Трепча је била симбол успона српске економије средњег века, а Звечан не само утврђење већ и двор.

Тврђава Звечан је митско место српске историје где је Стефан Немања обавио молитву уочи боја код Пантина 1168. године. Два века касније, у династичким борбама, између краља Стефана Дечанског и његовог сина цара Душана, Дечански је заробљен и пребачен у Звечан, где умире.

Османлије су град заузеле непосредно након боја на Косову 1389. године и у њему је постојала стална војна посада до XVIII века када је град напуштен и препуштен зубу времена.

Данас је тврђава већим делом у рушевинама, али се на основу неколико кула које су опстале и остатака бедема на врху усамљене узвишице и даље може наслутити њена некадашња импозантност.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *