Стефан Немања и Фридрих Барбароса

Стефан Немања и Фридрих Барбароса

Године 1187. је покренут Трећи крсташки рат. Крсташи, предвођени светим римским царем Фридрихом Барбаросом, пролазили су путем кроз Рашку. Стефан Немања је послао изасланике у Нирнберг који су Барбароси обећали безбедан пролазак и снабдевање храном кроз његове земље. Стефан Немања и Барбароса су се састали 27. јула 1189. године у Нишу. Немања је понудио Фридриху 20.000 војника спремних на рат са Византијом и ступање Рашке у вазалне односе са Светим римским царством, али заузврат је тражио да му се признају сва дотадашња и будућа освајања. Изгледа да Стефан Немања и Барбароса нису склопили савез, јер циљ Фридриха је била Света земља и ослобађање гроба Господа Исуса Христа.

Било како било Барбаросине снаге новембра 1189. године ипак нападају Византију те заузимају Хадријанопољ и отпочињу са припремама за удар на Константинопољ. Међутим, ове акције бивају прекинуте 14. фебруара 1190. године када долази до закључења мировног уговора по коме су се крсташи пребацили у Малу Азију и наставили поход ка Јерусалиму. Након пропасти Трећег крсташког похода и погибије Фридриха Барбаросе, Византија креће у напад на рашког великог жупана Немању, који је подржао крсташе у ударима на њих.

Стефан Немања је предводио српску, а цар Исак II Анђел византијску војску. Византијци су надирали са југа док се Немања постепено пред њима повлачио, да би негде на Јужној Морави (у јесен 1190.) прихватио директну борбу у којој је цар Исак II Анђел однео победу. Византијци су опустошили тај део Рашке, а страдао је и један Немањин дворац, највероватније недалеко од данашње Куршумлије. Иако је Стефан Немања претрпео пораз ипак је успео да сачува већину територија, јер је ситуација око Цариграда и дела Азије у којој су Византијци владали била забрињавајућа, те једноставно цар Исак II није имао снаге да ратује на оба фронта што је наш Стефан Немања вешто искористио.

ВИЗАНТИЈА ЈЕ ПО ПРВИ ПУТ ТЕ 1190. ГОДИНЕ ПРИЗНАЛА НЕЗАВИСНОСТ РАШКЕ, ОДНОСНО СРБИЈЕ!!!

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Аутор слике Горан Горски

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *