Mnaastir Svetih Arhangela

Srpska carska Svetoarhangelska lavra

Manastir Svetih Arhangela, jedan od najznačajnijih srpskih duhovnih, nacionalnih i istorijskih središta, čini veliki manastirski kompleks u klisuri reke Bistrice, 3 kilometra od Prizrena.

Srpski car Dušan Silni podigao je ovu svetinju kao svoju zadužbinu, u periodu između 1343. i 1352. godine. Manastir je u Srednjem veku imao bratstvo od preko dvesta monaha, a bio je i pozorje značajnih istorijskih sabora srpskog naroda. U sklopu manastirskog kompleksa nalazila se monumentalna crkva Svetih Arhangela, manja crkva Svetog Nikole, višespratni manastirki konaci, biblioteka, bolnica, kao i prostrana manastirska trpezarija, sagrađena u obliku upisanog krsta. Svetoarhangelska lavra nazvana je „najvećim arhitektonskim delom koje je srpski čovek napravio“, a po duhovno-umetničkim dometima spada u jednu od najreprezentativnijih celina srpske srednjevekovne umetnosti. Po graditeljskoj lepoti i raskoši Sveti Arhangeli su bili poznati širom Evrope.

Verni čuvari manastira

U periodu nakon dolaska Turaka na Balkan, o životu manastira nema mnogo podataka. Padom Prizrena 1455. godine, manastir je zauzet i oštećen. Retki istorijski izvori i arheološka istraživanja kazuju da čitav komleks propada, a od druge polovine 16. veka počinje njegovo temeljno rušenje. Crkvu je potpuno porušio Sinan paša, a materijal sa uništenog manastira koristio je 1615. godine za izgradnju svoje džamije u Prizrenu. Napušten, sravnjen sa zemljom i zasut plavinom, spomenik je u takvom stanju ostao tri veka. Za sve to vreme, narod ga nikada nije izgubio iz pamćenja. I u tim smutnim vremenima manastir Svetih Arhangela nije zaboravljen. Na ruševinama su se okupljali Srbi dva puta godišnje, o letnjem i jesenjem Svetom Arhangelu, čuvajući srednjovekovnu tradiciju o saborima u Prizrenu, od kojih su se dva održavala i tada u arhangelskom manastiru.

Obnova manastira je počela tek u novo doba, 1995. godine, da bi, tokom stradalne 1999. godine i martovskog pogroma 2004, svetinja do kraja izgorela. Danas u ovoj drevnoj svetinji živi i obnavlja je arhimandrit Mihailo.

Izvor: Sveti Arhangeli – Prizren

Zapratite nas na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *