Мнаастир Светих Архангела

Српска царска Светоархангелска лавра

Манастир Светих Архангела, један од најзначајнијих српских духовних, националних и историјских средишта, чини велики манастирски комплекс у клисури реке Бистрице, 3 километра од Призрена.

Српски цар Душан Силни подигао је ову светињу као своју задужбину, у периоду између 1343. и 1352. године. Манастир је у Средњем веку имао братство од преко двеста монаха, а био је и позорје значајних историјских сабора српског народа. У склопу манастирског комплекса налазила се монументална црква Светих Архангела, мања црква Светог Николе, вишеспратни манастирки конаци, библиотека, болница, као и пространа манастирска трпезарија, саграђена у облику уписаног крста. Светоархангелска лавра названа је „највећим архитектонским делом које је српски човек направио“, а по духовно-уметничким дометима спада у једну од најрепрезентативнијих целина српске средњевековне уметности. По градитељској лепоти и раскоши Свети Архангели су били познати широм Европе.

Верни чувари манастира

У периоду након доласка Турака на Балкан, о животу манастира нема много података. Падом Призрена 1455. године, манастир је заузет и оштећен. Ретки историјски извори и археолошка истраживања казују да читав комлекс пропада, а од друге половине 16. века почиње његово темељно рушење. Цркву је потпуно порушио Синан паша, а материјал са уништеног манастира користио је 1615. године за изградњу своје џамије у Призрену. Напуштен, сравњен са земљом и засут плавином, споменик је у таквом стању остао три века. За све то време, народ га никада није изгубио из памћења. И у тим смутним временима манастир Светих Архангела није заборављен. На рушевинама су се окупљали Срби два пута годишње, о летњем и јесењем Светом Архангелу, чувајући средњовековну традицију о саборима у Призрену, од којих су се два одржавала и тада у архангелском манастиру.

Обнова манастира је почела тек у ново доба, 1995. године, да би, током страдалне 1999. године и мартовског погрома 2004, светиња до краја изгорела. Данас у овој древној светињи живи и обнавља је архимандрит Михаило.

Извор: Свети Архангели – Призрен

Запратите нас на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *