Prokupački grad ili Hisar

Prokupački Grad ili Hisar

Prokupački Grad ili Hisar je tvrđava u Srbiji oko koje se razvilo današnje Prokuplje. Smeštena je na uzvišenju iznad današnjeg grada, koje sa tri strane opkružuje Toplica. Samo utvrđenje, u današnjem obliku, je nastalo u drugoj polovini 14. veka radi zaštite ove oblasti od najezde Osmanlija, ali je izvesno da je podignuto na starijoj osnovi.

Raspadanje srpskog carstva i najezda Osmanlija u drugoj polovini 14. veka obnavljaju strateški značaj Topličke doline. Već 1386. godine Osmanlije u svom pohodu na Kruševac zaobilaze Prokuplje, što svedoči o snazi njegovog utvrđenja, a jedan njihov odred biva potučen u borbi kod Pločnika iste godine. Te godine, u grad stižu mošti svetog Prokopija, koje se od tada nalaze u gradskoj crkvi, smeštenoj u sklopu tvrđavskog podgrađa.

Tokom prvog pada Despotovine, Osmanlije 1440. godine ulaze u grad, ali on Segedinskim mirom biva vraćen despotu Đurđu. Turci ga konačno zauzimaju 1454. godine, nakon čega obnavljaju tvrđavu, a u podgrađu naseljavaju svoje stanovništvo.

Utvrđenje se sastoji iz citadele ovalne osnove na najvišem platou, od koje se spuštaju dva koncentrična bedema formirajući dva podgrađa na pristupačnim delovima padine. Kao istureno uporište na obali reke Toplice nalazi se najbolje očuvana tzv. Jug Bogdanova kula. Pretpostavlja se da je kontrolisala prelaz preko reke i imala ulogu u snabdevanju utvrđenja vodom.

Brdo Hisar krije brojne tajne, mnogi Prokupčani i danas veruju u legendu o podzemnim hodnicima  i zakopanom blagu. Istini za volju, više od svega toga  i dalje ih privlači čist vazduh i veličanstven pogled na grad i Toplicu koja ga sa tri strane grli, čineći redak prirodni fenomen epigeniju-kada se reka useče u više zemljište, sastavljeno od čvrstih stena, a ostavlja niše, mekše zemljište!

Tvrđava je pod zaštitom države kao kulturno dobro od izuzetnog značaja. Zavod za zaštitu spomenika iz Niša uradio je projekat konzervacije i restauracije, vodeći računa da sve ostane autentično.

Izvor: Fejsbuk stranica „Srpska istorija“

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *