Прокупачки град или Хисар

Прокупачки Град или Хисар

Прокупачки Град или Хисар је тврђава у Србији око које се развило данашње Прокупље. Смештена је на узвишењу изнад данашњег града, које са три стране опкружује Топлица. Само утврђење, у данашњем облику, је настало у другој половини 14. века ради заштите ове области од најезде Османлија, али је извесно да је подигнуто на старијој основи.

Распадање српског царства и најезда Османлија у другој половини 14. века обнављају стратешки значај Топличке долине. Већ 1386. године Османлије у свом походу на Крушевац заобилазе Прокупље, што сведочи о снази његовог утврђења, а један њихов одред бива потучен у борби код Плочника исте године. Те године, у град стижу мошти светог Прокопија, које се од тада налазе у градској цркви, смештеној у склопу тврђавског подграђа.

Током првог пада Деспотовине, Османлије 1440. године улазе у град, али он Сегединским миром бива враћен деспоту Ђурђу. Турци га коначно заузимају 1454. године, након чега обнављају тврђаву, а у подграђу насељавају своје становништво.

Утврђење се састоји из цитаделе овалне основе на највишем платоу, од које се спуштају два концентрична бедема формирајући два подграђа на приступачним деловима падине. Као истурено упориште на обали реке Топлице налази се најбоље очувана тзв. Југ Богданова кула. Претпоставља се да је контролисала прелаз преко реке и имала улогу у снабдевању утврђења водом.

Брдо Хисар крије бројне тајне, многи Прокупчани и данас верују у легенду о подземним ходницима  и закопаном благу. Истини за вољу, више од свега тога  и даље их привлачи чист ваздух и величанствен поглед на град и Топлицу која га са три стране грли, чинећи редак природни феномен епигенију-када се река усече у више земљиште, састављено од чврстих стена, а оставља нише, мекше земљиште!

Тврђава је под заштитом државе као културно добро од изузетног значаја. Завод за заштиту споменика из Ниша урадио је пројекат конзервације и рестаурације, водећи рачуна да све остане аутентично.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *