Prvi sukob Srba i Osmanlija

Bitka kod Galipolja odigrala se 1312. godine između Srba i Turaka. Završena je potpunom pobedom Srba koje je vodio veliki vojvoda Novak Grebostrek. Napredovanjem i osvajanjem gradova u Maloj Aziji Turci dolaze do ideje da pređu u evropski deo Vizantije što ubrzo i učine pod vođstvom Halil-paše. Ne naišavši na otpor vizantijske vojske Turci počinju sa pljačkom po Trakiji, zauzimajući manje gradove.

Vizantijski car Andronik II u nedostatku sopstvenih snaga se odlučuje da u pomoć pozove svog zeta srpskog kralja Milutina, koji se odaziva pozivu i šalje mu svog najboljeg vojskovođu Novaka Grebostreka i 2000 teško oklopljenih konjanika. Srpska konjica je brzo stigla u Trakiju i zatekla je Turke kako opsedaju Galipolje, gde se bitka i odigrala. U silnom naletu teško oklopljena srpska konjica razbila je tursku vojsku veoma brzo ne dozvolivši Turcima da pobegnu na svoje lađe.

Gubici turske vojske bili su katastrofalni od preko 2000 vojnika u životu je ostalo tek nekoliko desetina, a i sam turski vojskovođa Halil-paša je izgubio život. Ovim porazom je za nekoliko decenija odgođena turska invazija na Balkan i osvajanje Carigrada, jer, iako je Vizantija bila nemoćna i nespremna za rat, postojala je srpska država koje je u to vreme neosporno bila najjača sila u usponu.

Veliki vojvoda Novak verovatno je jedini Srbin koji je doživeo da mu 1313. romejski car Andronik II Paleolog organizuje nakon pobede – trijumf u Konstantinopolju. Ovakvu počast dobijale su samo vojskovođe Rima u vreme njegove stare slave. Srpski vojvoda dočekan je kao oslobodilac starih maloazijskih gradova Nikeje, Nikomedije i Bruse. Bitka kod Galipolja koja se završila apsolutnom srpskom pobedom razlog je zašto je vojvoda Novak Grebostrek jedina ličnost koja se imenom pominje u srednjovekovnim „Životima kraljeva i arhiepiskopa srpskih“, a da nije član vladarske porodice Nemanjića.

Autor slike Darko Stojanović

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Pročitajte još:

2 Replies to “Prvi sukob Srba i Osmanlija”

  1. Sve pohvale!
    Ne možemo se podičiti statistikom koja kaže, da manji broj srpskog stanovništva ne zna sopstvenu istoriju. U globalu, krivica u svemu tome možemo pronaći u dugoj vladavini Josipa Broza Tita i naravno njegovih sledbenika, koji su sa sobom nosili njihovu istoriju Srbije, pa i ono što je moralo da se kaže, kazano je u što manjem formatu!?
    Poštovani interesuje me je li ovo reč o velikom starinu Novaku?
    Hvala unapred na odgovoru!!!

    1. Nije u pitanju ista osoba. Starina Novak je rođen znatno kasnije, 1530. godine. Bio je jedan od najpoznatijih srpskih hajduka, koji je kasnije postao vojskovođa u službi vlaškog kneza Mihaja Hrabrog. S poštovanjem Miloš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *