Први сукоб Срба и Османлија

Битка код Галипоља одиграла се 1312. године између Срба и Турака. Завршена је потпуном победом Срба које је водио велики војвода Новак Гребострек. Напредовањем и освајањем градова у Малој Азији Турци долазе до идеје да пређу у европски део Византије што убрзо и учине под вођством Халил-паше. Не наишавши на отпор византијске војске Турци почињу са пљачком по Тракији, заузимајући мање градове.

Византијски цар Андроник II у недостатку сопствених снага се одлучује да у помоћ позове свог зета српског краља Милутина, који се одазива позиву и шаље му свог најбољег војсковођу Новака Гребострека и 2000 тешко оклопљених коњаника. Српска коњица је брзо стигла у Тракију и затекла је Турке како опседају Галипоље, где се битка и одиграла. У силном налету тешко оклопљена српска коњица разбила је турску војску веома брзо не дозволивши Турцима да побегну на своје лађе.

Губици турске војске били су катастрофални од преко 2000 војника у животу је остало тек неколико десетина, а и сам турски војсковођа Халил-паша је изгубио живот. Овим поразом је за неколико деценија одгођена турска инвазија на Балкан и освајање Цариграда, јер, иако је Византија била немоћна и неспремна за рат, постојала је српска држава које је у то време неоспорно била најјача сила у успону.

Велики војвода Новак вероватно је једини Србин који је доживео да му 1313. ромејски цар Андроник II Палеолог организује након победе – тријумф у Константинопољу. Овакву почаст добијале су само војсковође Рима у време његове старе славе. Српски војвода дочекан је као ослободилац старих малоазијских градова Никеје, Никомедије и Брусе. Битка код Галипоља која се завршила апсолутном српском победом разлог је зашто је војвода Новак Гребострек једина личност која се именом помиње у средњовековним „Животима краљева и архиепископа српских“, а да није члан владарске породице Немањића.

Аутор слике Дарко Стојановић

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

2 Replies to “Први сукоб Срба и Османлија”

  1. Sve pohvale!
    Ne možemo se podičiti statistikom koja kaže, da manji broj srpskog stanovništva ne zna sopstvenu istoriju. U globalu, krivica u svemu tome možemo pronaći u dugoj vladavini Josipa Broza Tita i naravno njegovih sledbenika, koji su sa sobom nosili njihovu istoriju Srbije, pa i ono što je moralo da se kaže, kazano je u što manjem formatu!?
    Poštovani interesuje me je li ovo reč o velikom starinu Novaku?
    Hvala unapred na odgovoru!!!

    1. Није у питању иста особа. Старина Новак је рођен знатно касније, 1530. године. Био је један од најпознатијих српских хајдука, који је касније постао војсковођа у служби влашког кнеза Михаја Храброг. С поштовањем Милош

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *