Планина Путник

Планина Путник

Да је храбар војсковођа и одличан стратег, војвода Радомир Путник доказао је још у српско-турским ратовима, а онда и у балканском рату где је спретним командовањем обезбедио победу у Кумановској, а у Другом балканском рату у Брегалничкој бици. Вештина, знање и проницљивост овог српског војводе још једном је доказана у Првом светском рату, када је као начелник Главног генералштаба Војске Краљевине Србије организовао све ратне планове српске војске. Упркос тешкој болести, успео је да организује повлачење српске војске преко албанских и црногорских планина до Скадра на албанском приморју.

Почетком јануара 1916. пребачен је на Крф, где се лечио до септембра исте године. Са Крфа је отишао у Ницу да настави лечење, али је ту преминуо 1917. године. Његови посмртни остаци пренети су 6. децембра 1926. године у Краљевину СХС, а уз све државне и војне почасти сахрањен је 7. децембра на Новом гробљу у Београду. Сврстан је је у ред највећих војсковођа Првог светског рата и српске ратне историје. Оно што је врло занимљиво јесте да једна планина у Канади води име по овом великом војном стратегу.

Војвода Радомир Путник

Већ по завршетку Првог светског рата, одајући почаст начелнику Врховне команде српске војске и српском војводи Радомиру Путнику, Канађани су једној од својих планина дали име „Путник“. Скоро 100 година касније, октобру 2012. године, Равногорски покрет из Калгарија, највећег града Алберте, и група људи из Едмонтона, главног града те провинције, овековечили су ову планину откривањем и освећењем спомен-плоче.

Превод са енглеског језика

„Планина Путник названа је у знак вечног сећања на мушкарце и жене из савезничких оружаних снага у Србији и њиховог вође, војводе Радомира Путника (1847-1917). Србија је изгубила четвртину свог становништва, како припаднике војске, тако и цивиле за време Првог светског рата (1914-1918). Ова жртва била је део канадских и савезничких борби у Европи против три царевине у циљу заштите људских права и слободе човечанства. „

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *