Палман Брахт

Палман Брахт

Не само величанствен ратник, већ и човек од највећег поверења Цару Душану био је Палман Брахт, немачки вођа најамничких царевих трупа. Палман је рођен у аустријској провинцији Штајерској око 1290. године, одакле је у 27. години живота отишао на путешествије, због неузвраћене љубави једне грофице, на пут у Свету Земљу, али пролазећи кроз Зету и Приморје одлучује да се са својим сапутницима придружи Стефану Душану као витез најамник са титулом капетана најамничке алеманске гарде. У верну Душанову службу ступио око 1331. године када му је било око 40 година. Снагу мишића и вештину баратања оружјем Палман је свом газди доказао, у бици код Неродимља, после које је – по свој прилици – постао и капетан гарде новог краља, која је бројала око триста тешко оклопљених коњаника, немачких најамника.

Где год је било неопходно оружјем решавати спорове први је питан за мишљење. Повест вели да страни ратници, најамници, нису били новина новог краља. Они су се у Србији, односно Рашкој, одомаћили већ за време краља Милутина. Писаних трагова о њиховом ценовнику у држави Немањића нема, али се – ако се упореди с плаћањем најамника у другим земљама – може закључити да им је месечна плата износила 2-3 златника. Узме ли се у обзир одред од петсто најамника, колико их је бивало у време краља и цара Душана, то је месечно износило око 1500 дуката или 3000 перпера.

Ратоборном владару, жељном да овлада Византијом, Палман Брахт готово да постаје десна рука. Где год се озбиљно војевало, био је у средишту боја. Триста оклопника без мане и страха у сјајним оклопима обично су изазивали страх код противника и пре него што би укрстили копља и мачеве. Чим би блистави метал изјахао из облака прашине – ређале су се битке за град Струмицу, Прилеп, Охрид, опкољавање Солуна, Сер, Халкидики, Албанију, Епир и Тесалију. Врло је вероватно да се немачки најамник налазио и међу ратницима који су, у сукобу с угарским краљем Лајошем, освојили и Београд (1353), једно време у саставу Душанове Србије.

После цареве смрти Палман је отишао у службу Душанове сестре Теодоре и сматра се да је умро око 1363. у Дубровнику. Стефан Урош V Немањић, познатији као цар Урош Нејаки, за шеснаест година царевања није држао најамнике – што многи сматрају као једну од његових највећих грешака и разлог слабе владавине властелом.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *