Monah Danilo i odbrana Hilandara

Pre više od sedam vekova, neobični srpski plemić, monah Danilo, je tokom tri godine komandovao odbranom Hilandara od opsade Katalonaca, najokrutnije najamničke trupe toga doba. Svetovno ime ovog junaka i danas je tajna. U istoriji je ostao poznat ne kao ratnik, već kao diplomata, državnik, pisac, prosvetitelj i zadužbinar – arhiepiskop srpski Danilo Drugi. U toku 1307. godine kralj Milutin koji je već godinama krišom jačao bedeme Hilandara, saziva državni sabor na kome za njegovog igumana imenuje jeromonaha Danila što je potpuno neuobičajeno, jer običaj je bio da se iguman manastira bira od strane sveštene braće Hilandara i to je bio uvek jedan od monaha. Međutim, kod Danila to nije bio slučaj, pošto je on bio imenovan od strane Milutina i sabora u Skoplju.

Monah Danilo je s kolonom na prvi pogled običnih crnorizaca stigao na Svetu goru u poslednjem trenutku. Hilandar je jedini odolevao napadima, no ipak duga opsada je iscrpljivala i manastirske zalihe. Danilo odbija predaju i ostaje nepokolebljiv uprkos paklenim prizorima koje je svakodnevno gledao.

Monah Danilo i odbrana Hilandara
Monah Danilo, autor slike Goran Gorski

Jedan predah opsade iguman Danilo koristi da sa odabranim ratnicima spase najveće dragocenosti manastira, relikvije, knjige i dokumente, koje su odnete kralju Milutinu u Skoplje. Po povratku s pojačanjem Danilo pravi zasedu na putu kojim su redovno prolazili Katalonci s opljačkanim blagom i robljem. Ovo je bio prelomni trenutak bitke za Svetu goru, posle koje iguman Hilandara uzima pod zaštitu i druge manastire. Poslednja bitka odigrala se u ruskom Pantelejmonu gde su pljačkašku hordu sačekali srpski strelci. Besni zbog gubitaka, Katalonci su pokušavali da ih žive spale u njihovom uporištu na manastirskom pirgu.

Napadači su znali da u manastiru oskudevaju vodom i da je u pirgu sigurno nema dovoljno za gašenje lomače. Doživeli su neprijatno iznenađenje, jer je dovitljivi Danilo spremio ćupove sa vinom sa kojim je ugasio vatru, a zatim napao pljačkaše sleđa, koji su pobegli u rasulu. Bio je to konačni poraz Katalonaca i oslobođenje Svete gore od višegodišnje opsade.

Autor slike Goran Gorski

Izvor: Fejsbuk stranica „Srpska istorija“

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *