Монах Данило и одбрана Хиландара

Пре више од седам векова, необични српски племић, монах Данило, је током три године командовао одбраном Хиландара од опсаде Каталонаца, најокрутније најамничке трупе тога доба. Световно име овог јунака и данас је тајна. У историји је остао познат не као ратник, већ као дипломата, државник, писац, просветитељ и задужбинар – архиепископ српски Данило Други. У току 1307. године краљ Милутин који је већ годинама кришом јачао бедеме Хиландара, сазива државни сабор на коме за његовог игумана именује јеромонаха Данила што је потпуно неуобичајено, јер обичај је био да се игуман манастира бира од стране свештене браће Хиландара и то је био увек један од монаха. Међутим, код Данила то није био случај, пошто је он био именован од стране Милутина и сабора у Скопљу.

Монах Данило је с колоном на први поглед обичних црноризаца стигао на Свету гору у последњем тренутку. Хиландар је једини одолевао нападима, но ипак дуга опсада је исцрпљивала и манастирске залихе. Данило одбија предају и остаје непоколебљив упркос пакленим призорима које је свакодневно гледао.

Монах Данило и одбрана Хиландара
Монах Данило, аутор слике Горан Горски

Један предах опсаде игуман Данило користи да са одабраним ратницима спасе највеће драгоцености манастира, реликвије, књиге и документе, које су однете краљу Милутину у Скопље. По повратку с појачањем Данило прави заседу на путу којим су редовно пролазили Каталонци с опљачканим благом и робљем. Ово је био преломни тренутак битке за Свету гору, после које игуман Хиландара узима под заштиту и друге манастире. Последња битка одиграла се у руском Пантелејмону где су пљачкашку хорду сачекали српски стрелци. Бесни због губитака, Каталонци су покушавали да их живе спале у њиховом упоришту на манастирском пиргу.

Нападачи су знали да у манастиру оскудевају водом и да је у пиргу сигурно нема довољно за гашење ломаче. Доживели су непријатно изненађење, јер је довитљиви Данило спремио ћупове са вином са којим је угасио ватру, а затим напао пљачкаше слеђа, који су побегли у расулу. Био је то коначни пораз Каталонаца и ослобођење Свете горе од вишегодишње опсаде.

Аутор слике Горан Горски

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *