Хиландар

Хиландар

Манастир Хиландар је једина српска кућа која никада није освојена, која живи без прекида 820 година. И када се десио пожар у ноћи имеђу 4. и 5. марта 2004. монаси су држали јутрење, часове и вечерњу службу, не одступајући ни по тако високу цену од свог основног задатка, молитве Богу.

На једном месту је Свети Сава написао да не гради Хиландар себе ради, већ због свога народа, јер где ће се свештенство боље обучити него на Светој гори и одакле ће лепше догму у Србију пренети него са Свете горе. Подигнут као образовни центар, манастир Хиландар и данас пројектује дубоку преданост молитви и зрачи моћне енергије, како су и замисли његови градитељи, Стефан Немања и син му Сава, српски светитељи.

Манастир Хиландар 1896. године

Пет пута су, како сведоче документи, покушавали да освоје и похарају Хиландар, али га је са монасима увек одбранио игуман Данило, каснији Данило II, чувени архиепископ, духовник краља Милутина, аутор „Житија српских средњовековних светитеља и краљева”.

Није само срчаност монаха бранила Хиландар, непремостива је за нападаче била и његова архитектура, слична средњовековном утврђеном граду. Одбрану манастира је поготово учврстио краљ Милутин, подигавши у Савином пољу кулу, највиши објекат на Светој гори, виши од 40 метара. А населио је и стотинак својих професионалних војника, да штите Хиландар и Свету гору.

Неосвојен, манастир Хиландар је временом богатио своје ризнице, а данас се у њему чува највећа и најзначајнија српска библиотека старе рукописне и минијатуром украшене књиге, више од 1.000 томова; највећа је и збирка средњовековних икона којих је више од 2.500; највећа је и колекција богослужбеног средњовековног текстила. Томе треба придодати и збирку графичких плоча за отискивање икона на модернији начин, као и огромну колекцију старе керамике, порцелана и стакла.

Нарочиту вредност хиландарских ризница чини највећа збирка моштију светитеља, са више од 250 кивота.

(Слободан Кљакић)

Запратите нас на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *