Manastir Ravanica

Manastir Ravanica

Manastir Ravanica je vekovima mukotrpno čuvana kao izuzetno svedočanstvo stvaralačkih napora srpskog naroda.

Zadužbina je kneza Lazara, jednog od najslavnijih likova srednjovekovne borbe protiv Turaka, koji je predvodeći srpsku vojsku hrabro izgubio život u Kosovskom boju 1389. godine.

Posvećena je vaznesenju i ima osnovu u oblku razvijenog trikonhosa i pet kupola. Centralna kupola, spolja desetostrana, oslanja se na četiri polukolonete. Male, osmostrane kupole u uglovima krakova krsta postavljene su na uzdignuta kockasta postolja. Zidana je naizmenično postavljenim redovima kamena i tri do četiri redova maltera i opeke. Fasada ima dva kordonska (pojasna) venca i dva reda prozora.

Mošti kneza Lazara počivaju u Ravanici, autor slike Dušan Stamenković

Kada govorimo o Živopisu, ovde se pojavljuje prvi samostalni stil srpskog slikarstva srednjeg veka. Živopisanije je završeno 1387. godine. Na ktitorskoj kompoziciji, severno od ulaza u naos, predstavljeni su sa modelom crkve knez Lazar i kneginja Milica sa sinovima, Stefanom i Vukom. Freske je radilo više slikara. Čini se da ih je bilo trojica. Karakteristično za živopis je to što su svetitelji izuzetno ukrašavani. Primera radi, sveti ratnici, koji se nalaze u najnižoj zoni, su čak preterano iskićeni i u svojim živopisnim odelima i ornamentisanim oklopima, liče na vitezove iz narodnih pesama. Ovaj stil slikanja se naziva dekorativni stil i odlika je novog stila Pomoravlja.

Nakon pogibije Knez Lazar je sahranjen u crkvi Voznesenja u Prištini, odakle je nakon godinu dana prenesen i sahranjen u crkvi manastira Ravanica. Nažalost, sudbina nije dozvolila da slavni knez odmah nađe večiti mir u svojoj zadužbini. Bilo je potrebno punih 600 godina da se to desi. Na kraju, mošti Svetog kneza Lazara su položene u manastiru Ravanica 06. septembra 1989. godine. Mesto večnog prebivališta srpskog kneza gde mu se, posle godina lutanja, sretoše i sastaviše glava i trup.

Manastir Ravanica, mesto čuvanja srpske istorije i duhovnosti, mesto koje nas, pri svakoj poseti, ispuni nekom neobjašnjivom toplotom i energijom.

Izvor: Fejsbuk stranica „Srpska istorija“

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *