Manastir Manasija

Manastir Manasija

U neposrednoj blizini Despotovca, na visoravni koja se okomito spušta prema rečici Resavi, uzdiže se manastir Manasija. U srednjevekovnim izvorima naziva se Resava, a ime Manasija dobija primat tek u novije vreme. Zadužbina je despota Stefana Lazarevića, srpskog vladara, viteza Reda Zmaja, prosvetitelja i pokrovitelja umetnosti i kulture, po mom mišljenju najvećeg srpskog vladara u celokupnoj srpskoj istoriji.

Manastir Manasija 1875. godine

Nažalost o osnivanju manastira nije sačuvana povelja, a takođe ni letopisi nisu zabeležili podatke o tome kada je počela njegova gradnja. Konstantin Filozof kaže da je manastir počeo da se zida 1407. godine te da je gradnja trajala više od deset godina, a sudeći po letopisima radovi su završeni 1418. godine. Manastirska crkva posvećena je Svetoj Trojici, a osveštena je o prazniku Svetog Duha. Ovom činu prisustvovali su tadašnji Patrijarh srpski Kirilo I uz pratnju sabora srpskih prvosveštenika, igumana i vlastelina.

Ceo kompleks je opasan velikim zidovima koji su služili za odbranu. To je bila utvrđena celina koja se sastojala od ukupno 11 kula, od kojih se isticala donžon kula, poznatija kao Despotova kula. Iako je sačuvana tek trećina fresaka u manastiru, živopis Manasije spada u red najvećih dometa srednjovekovnog slikarstva.

Tokom radova na rekonstrukciji manastirske crkve početkom XXI veka, otkriveni su zemni ostaci za koje rukovodilac tih radova, arheolog Marin Brmbolić, smatra da pripadaju despotu Stefanu Lazareviću. DNK analiza tih ostataka je sa 99,93% tačnosti potvrdila da se radi o sinu kneza Lazara.

Manastirski kompleks predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Izvor: manasija.rs

Zapratite nas na socijalnim mrežama:

Fejsbuk 

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *