Лепа села лепо горе - по истинитом догађају

Лепа села лепо горе – по истинитом догађају

Филм Лепа села лепо горе један је од оних који на вас оставе толико дубок утисак, да га данима касније носите са собом. Трагедија о којој говори још се чини тежом када гледалац сазна да је филм заправо снимљен по истинитом догађају.

Наиме, на ушћу Лима у Дрину код Вишеграда септембра 1992. године 7 српских војника било је 9 дана окружено у 97 метара дугом тунелу Бродар. Тог септембра 1992. године 7 војника Треће чете Дринског батаљона чувало је мост испред тунела, пазећи да муслиманске јединице не пређу на десну обалу Дрине. После неколико дана цели кањон је горео. Јединица се повукла у тунел и тако нашла у клопци, заробљена са обе стране, без могућности да изађе из истог. Тако су провели девет дана, под бомбама и сталним нападима муслиманских снага. Милован Лучић и Владан Гавриловић умрли су у тунелу због рана добијених гелером, тешко рањени Новак Арсић убио се пуцњем у слепоочницу, док је Стеван Панић настрадао од кише метака којим су их муслиманске јединице свакодневно засипале. Тројица српских јунака Михајло Шимшић, Слађан Симић и Станко Мећашев су после губитка другова одлучили да изађу из тунела и веровали или не неким чудом су преживели.

Филм Лепа села лепо горе био је српски кандидат за Оскара, за најбољи филм ван енглеског говорног подручја за 1996. годину. Сматра се модерним класиком српске кинематографије.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *