Завештање кнегиње Милице

Кнегиња Милица, рођена 1335. године, у време владавине цара Душана, била је пореклом из владарске породице Немањића. Њен отац био је кнез Вратко, у народној традицији познатији као Југ Богдан, праунук славног Стефана Немање. Милица је често боравила на царском двору, где је и упознала свог будућег мужа, Лазара Хребељановића, српског кнеза, за кога се удала 1353. године. Са Лазаром, Милица је изродила осморо деце. Поред мудрости стратега и владарке, Милица је поседовала и доказала мудрост родитеља, мирећи своје на крв око власти завађене синове, што јој је и успело после истинског подвига. Већ први налети турских освајача у другој половини 14. века нанеће велику штету многобројним богомољама на Косову, укључујући и манастир Високи Дечани. Кнегиња Милица је као монахиња, у пратњи својих синова Стефана и Вука, 1397. године посетила Дечане. Тужна због лошег стања у коме је затекла манастир, богато је даровала ову велику светињу, што говори и повеља која се данас чува у манастирској ризници. Поред црквених сасуда и других скупоцених предмета, најзанимљивији кнегињин дар су два метра високе свеће, уз које се налази аманет да их упале ослободиоци Косова. Завештање кнегиње Милице поштовало се и верно вековима преносио у дечанском братству.

Иако је Србија призната као самостална држава на Берлинском конгресу 1878. године, а Косово ослобођено октобра 1912. године завештање кнегиње Милице се обистинило тек 28. августа 1924. године када су свеће упаљене од стране Александра Карађорђевића. У Споменици која се и данас чува у Високим Дечанима постоји потпис краља Александра и официра Краљеве гарде.

Данас, након скоро 100 година, свеће се налазе у трпезарији манастира са леве и десне стране иконостаса и питају се ко ће их упалити други пут!?

Аутор слике Небојша Ђурановић

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *