Царски град – Призрен

Из царског града Призрена, са Каљаје, тврђаве изнад данашњег града, пружао се поглед у свим правцима. Из Призрена се добро видело. Све је било јасно. А код оних којима је све јасно, нема места за недоумице и одрицања, кукања над злом судбином. Зато је историја Призрену наменила улогу царског града. Првог, а суштински и јединог, у дугом државотворном процесу српског народа. Из царског града Призрена се управљало Балканом, ту се преговарало са Млецима и Угарима, то је било извориште културних импулса који се зракасто шире ка свим правцима. Као и претходници, следећи концепт византијске симфоније, Душан поред Призрена подиже манастир Светих Архангела. По свему познатом, до тада невиђен. То је врхунац српског сакралног градитељства, преломна тачка за рађање моравског стила.

Да би се овладало простором, није довољна војна победа, није довољна ни окупација, чак није довољно ни када укинете све институције поражене стране. Неопходно је мењати свест некадашњег народа, претворити га у нешто друго, понизно и послушно, лојално, кооперативно.

Призренска тврђава из ваздуха

Јевреји се са тим нису помирили, упорно понављајући: Ле шана хабаах би Јерушалајим! Догодине у Јерусалиму! И тако два миленијума. И тако и данас. Иако су Јерусалим прогласили главним градом државе Израел.

Ако је Косово српски Јерусалим, онда је Призрен Западни зид. Као што је за Јевреје Западни зид место успомене на Давида и Соломона, за Србе је Призрен успомена на Душана и Архангеле.

Разлика између живљења и преживљавања је огромна. Ако заборавимо Призрен, живљење ће нам се претворити у преживљавање. А то је већ пут без повратка. Догодине у Призрену је подсећање да мимо данашњег преживљавања постоји и живљење. Неопходно је преживети ово данас да би наша деца живела лакше. Боље и слободније. Без окупације. То је тако у сваком рату, па и у овом који ми бијемо!

ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ!

(Душан Пророковић)

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук 

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *