Застава Гвозденог пука

Најодликованија застава у српској историји

Застава Гвозденог пука је била најодликованија застава српске војске и никада није пала у руке непријатеља. Славно име „Гвоздени“ пук није добио ни од краља, ни српске Врховне команде већ, сасвим спонтано, од самих српских војника других пукова, а због изузетне храбрости и великих ратничких подвига на бојном пољу крвавог Балкана.

У току ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, Србија је мобилисала око сто пешадијских, коњичких и артиљеријских пукова. Све те ратне јединице су храбро и пожртвовано, уз велике губитке, извршиле своју патриотску дужност према отаџбини.

Занимљиво је да је немачки цар Вилхелм II током Првог светског рата тражио је од свог генерала Аугуста фон Мекензена да заплени и донесе барем једну српску заставу. Међутим, одговор је био негативан јер ниједна пуковска застава није пала у руке непријатеља. Од 51. сачувано је чак 47. Данас се 46 застава налази у Војном музеју у Београду. Једна српска пуковска застава се чува у француском Војном музеју у Паризу. Остаје тако чињеница да Србији недостају четири пуковске заставе.

Застава Гвозденог пука је, по неким информацијама, била погребни покров на ковчегу краља Петра Првог Карађорђевића и дуго је трајало уверење да је застава покопана заједно са њим. Међутим анализирајући снимке сахране краља Петра види се да је ковчег био прекривен краљевском стандартом. Да застава није сахрањена са краљем доказају и слике са смотре четничких одреда 1944. године у селу Ба. На њима се види да четници дефилују са ратним пуковским заставама из Првог светског рата. Професор Димитријевић потврдио је да су бригаде Првог равногорског корпуса ЈВуО носиле управо заставу Гвозденог пука.

Такође током повлачења преко Албаније у зиму 1915. године само један пук српске војске није имао губиткe . Иако је био последњи пук који се повукао из Србије, штитећи одступницу српској војсци, Други пешадијски пук књаз Михаило – Гвоздени пук, није имао губитака у повлачењу преко албанских планина. Био је то једини Пук српске војске који је без губитака преживео Албанску голготу.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *