Живко Кораћ

Живко Кораћ

Писана прича о једном човеку који није хтео да се повуче са колоном избеглица 1995. у хрватској агресорској операцији ”Олуја”. Узео је оружије и одметнуо се у шуме где је био страх и трепет за хрватске бојовнике пуних 5 година. Живко Кораћ рођен је 29. октобра 1957. у Великом Шушњару у срцу Баније у породици великих православних верника.

Одмах на почетку ратних сукоба Живко се одазива позиву и ступа у одбрану српских села и градова на Банији. Такође је био јако поштован због своје благе нарави, али и одличног сналажења и познавања терена на простору Баније. Током рата је био и два пута рањаван, на Бенковцу и у операцији ”Коридор”

Августа 1995. Хрватска покреће операцију “Олуја“ са којом успева да протера српско становништво и почини масовне злочине. Током повлачења српских избеглица, Живко је својој породици рекао: „Ви идите а ја не дам своју кућу и своју земљу“. Након тога одлази код своје бaкe у Велики Шушњар где се скрива кратко време. Ту убрзо убија хрватског војника који је често долазио у, то већ, опљачкано и протерано српско село. После тога Живко облачи униформу Српске војске Крајине узима наоружање и одлази у шуму. Хрватска власт организује потеру за њим, ту се прикључује полиција и војска Хрватске, те им се придружују и ловци из ловачког друштва “Фазан“ који под маском лова на дивље звери увелико учествују у потери. Током хајдуковања Живко је ликвидирао још тројицу Хрвата како би избегао откривање. Kораћ никад није терорисао народ, а могао је да је хтео, такође, је могао прећи преко Уне на територију Републике Српске, али није, јер му је родна груда била светиња. Јануара 2001. када је планина била без лишћа, Кораћа коначно успевају да опколе. Борба са Живком трајала је два сата јер је током бежања Кораћ пружио жестоки отпор. Видевши да се нашао у безизлазној ситуацији и без помишљања на предају, Живко Кораћ је активирао бомбу и ставио себи на прса.

Кораћ је иза себе оставио сина и ћерку.

Кораћев подвиг одјекнуо је међу Србима у Хрватској, а и многи Хрвати имали су поштовање према војнику РСК који је пет година одбијао да се преда. Како би спречили ширење прича о његовом подвигу хрватска телевизија је чак снимила и документарни филм покушавајући да Кораћа прикажу као злочинца са проблематичном предратном прошлошћу.

Њихови покушаји су безуспешни, легенда о Живку Кораћу, последњем активном војнику РСК наставља да живи.

извор: odbrambeno-otadzbinskirat.blogspot.com

Запратите нас на социјалним мрежама.

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *