Горан Остојић

Горан Остојић

Горан Остојић (1962 – 1998) је био српски официр и припадник 63. падобранске бригаде. Погинуо је на борбеном задатку у рејону карауле Кошаре. Рођен је у Бачком Добром Пољу, али се са пет година сели са родитељима у Јагодину. Током младости привлачили су га разни хобији. Са 14 година постао је најмлађи падобранац у Аеро клубу „Наша крила“ и најмлађи једриличар, а убрзо и пилот моторних авиона.

Завршава гимназију са 17 година и уписује се на Војну академију. Одабира, по некима, најтежи смер-пешадију. Студије завршава са одличним успехом и добија распоред у елитној 63. падобранској бригади. Каријером пролази кроз све официрске дужности старешине његовог кова, од командира вода и чете, до начелника оперативне службе и начелника штаба бригаде. На том путу било је много не мањих изазова од оног судбинског, које је овај врсни официр херојски победио (сетимо се, са само 18 падобранаца Горан Остојић је држао аеродром Церкље омогућивши евакуацију авиона и опреме, затим акције у Бихаћу, Пули, на Земунику код Задра, све то су само неки примери онога што је прошао у својој каријери која га је засигирно изградила у изузетног официра, познаваоца војниочког позива, али и некога ко је видевши и друге, мрачније слике живота постао како познаваоци сведоче прави човек и пријатељ).

Основна школа „Горан Остојић“ Јагодина

Погинуо је јула 1998. године код Јуника са пушком у руци како и доликује старешини његовог животног профила. Постхумно је унапређен у потпуковника (не знајући да је редовно предвиђен за тај чин, који му је требао бити додељен на дан јединице те године). Наступањем трагичног догађаја остали су без оца и мужа, син Богдан и супруга Марина, али је строј небеских ратника, хероја одбане наше дуге историје, добио хероја који ће га засигурно предводити једнако успешно и славно, као што је за живота предводио елитну јединицу земаљских ратника легендарне падобранске бригаде.

Данас, основна школа у Јагодини носи његово име као и један одред извиђача у Нишу.

Извор: va.mod.gov.rs

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *