Goran i Zoran Orelj

Braća blizanaci Goran i Zoran Orelj (1974-1994)

Narod koji zaboravlja svoju istoriju osuđen je da mu se ona ponovalja. Ako zaboravimo najbolje sinove Srbije i Republike Srpske čemu onda da se nadamo? Braća blizanaci Goran i Zoran Orelj rođeni su 1974. godine u Slavonskom Brodu. Rat u Hrvatskoj, dočekao ih je u srednjoj školi. Pošto je Slavonski Brod, većinski nastanjen Hrvatima, Goran i Zoran su morali put Inđije, gde su pohađali završnu godinu.

Nakon srednje škole, služili su kao artiljerci vojni rok u Somboru i Prištini. Zbog izuzetne spretnosti i obučenosti, iz Vojske Jugoslavije prelaze u Srpsku Vojsku Krajine, gde su obučavali starije borce kako da rukuju minobacačima. Nakon uspešno obavljenog zadatka, komanda brigade ih šalje u Banja Luku na doškolovanje za oficire.

Pred kraj školovanja, počela je ofanziva Petog muslimanskog korpusa tzv. ArBiH na bihaćkom ratištu, pa je školski centar tamo upućen, kako bi se zaustavilo napredovanje muslimanske vojske.

Goran i Zoran Orelj u ratnu zonu otišli su 29. oktobra 1994. godine i toga dana položili svoje mlade živote za Republiku Srpsku. Rođeni su skupa, odrastali skupa i poginuli skupa.

Jedan pored drugog.

Bilo im je samo dvadeset godina.

Neka je večna slava Goranu i Zoranu!

A nama, za obavezu da ih nikada ne zaboravimo.

Izvor: Čojstvo

Zapratite nas na socijalnim mrežama.

Fejsbuk 

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *