Гвоздени пук - Мобилизација

Гвоздени пук – Мобилизација

Од почетка мобилизације за вођење рата против Турске, коју је краљ Петар објавио указом од 17. септембра 1912. године (по старом календару) у 17 часова, за само четири дана, колико је трајала мобилизација, Прокупље је врило као у котлу. Широј јавности је мало познато да се за само 24 часа у Топлици, односно Прокупљу, где се налазило мобилизацијско збориште Другог пука „књаз Михаило“ (Гвоздени пук), одазвало чак 97 % војних обвезника, што је незабележено у историји ратовања. Податак за дивљење, тим пре што су у то време комуникације биле веома неразвијене. Из села и заселака на обронцима Копаоника, Јастрепца, Соколовића, Радана, затим из Добрича, Пусте Реке, Јабланице и других места на југу Србије, до Прокупља се долазило најчешће пешице.

Гвоздени пук је кренуо у рат 7. октобра 1912. године. Према историјским подацима, који се чувају у архиву у Прокупљу, био је то дан када се пола Топлице слегло да испрати своју дику и понос, свој 2. пешадијски пук Моравске дивизије првог позива „Књаз Михаило“. Очеви и мајке, младе снаше са бебама у рукама, сестре и веренице, све се то слегло преко реке Топлице. Постројен пук, после кратког говора команданта кренуо је према Марковом камену низ Топлицу ка Куманову. Цвет Топличана отишао је на пут са којег се већина неће вратити. Отишли су у рат, у историју и вечну славу.

Након завршетка рата пук је све до 5. маја 1920. године задржан у Београду као гардијска јединица обезбеђујући Двор, Народну скупштину и министарства. Тек када је формирана гарда, пук је демобилисан и малобројни преживели ратници, који су септембра 1912. године кренули из Прокупља у ратове, коначно су се вратили у родни крај, попаљен и опустошен од бугарске окупације.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *