Lična garda cara Dušana

Lična garda cara Dušana

Garda Dušana Silnog je bila elitna vojska i glavna udarna igla srpskog cara. U pitanju je bila teška oklopna konjica zbog čega su se čak i konji birali po veličini i snazi.

Uslov za njegovu gardu bio je da svaki vitez mora da ima najmanje dva metara visine. Pošto su standardi bili previsoki te Dušan nije mogao da nađe dovoljan broj ljudi na našim prostorima, krenuo je u potragu po Evropi i vrlo brzo je uspeo da sastavi odred vitezova u kojem niko nije bio niži od dva metara. Zamislite!?!

Zanimljiv je podatak i da je car Dušan bio izuzetno visok čovek. Na osnovu dokumenata iz 14. veka, pisci savremenici cara Dušana često su ga opisivali kao neobično snažnog i visokog, neretko kao „najvišeg čoveka svog vremena“. Pored toga, o njemu su pisali i da je dinamičan, inteligentan i da je njegova pojava zaista prava kraljevska.

Dušan je sinonim za velikog vojskovođu i vladara, ali malo je poznato da je on i fizički bio izuzetno markantna figura. Zanimljivo je da su antropolozi koji su analizirali mošti cara Dušana utvrdili da je srpski car zaista zasluživao nadimak Silni. Antropolog, član komisije koja je 1991. godine pregledala careve mošti, na osnovu veličine pršljenova utvrdio je da je car Dušan mogao biti visok oko 215 centimetara.

Okosnicu njegove lične garde činili su tevtonci, nemački oklopnici, među kojima je najpoznatiji bio slavni borac i vitez Palman Braht, kapetan garde. On je u Dušanovu službu stupio oko 1331. godine. Pouzdano se zna da je učestvovao u boju na Porodimlji, nakon koga je Dušan proglašen za kralja Srbije. Njegov rođeni brat Kijarene je bio zamenik, kao i sinovac Georg (nakon smrti srpskog cara prešao je u Pravoslavlje i dobio ime Đorđe).

Samo jedan gardista smeo je da bude viši od Dušana, barjaktar, poreklom Šveđanin. Koliko je on bio snažan čovek može da posvedoči to što je, na konju, nosio barjak težak četrdeset kilograma (čuva se u Hilandaru) u jednoj, a u drugoj ruci držao mač i borio se. Sad možete da zamislite kako je delovalo pojavljivanje tih gromada na konjima, u sjajnim oklopima kada bi se suočili sa neprijateljem. Garda cara Dušana Silnog je bila toliko moćna da je zajedno sa Dušanom za dvadesetosam dana ugušila pobunu na teritoriji današnje Albanije bez većeg otpora.

Autor slike Nebojša Đuranović

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Tviter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *