ЛИЧНА ГАРДА ЦАРА ДУШАНА! КАДА ЈЕ НЕМАЦ РАДИО ЗА СРБИНА!

Цар Стефан Душан био је изузетно висок човек, чак 214 цм, како су показале анализе костију. Услов за његову личну гарду био је да сваки витез мора да има најмање 200 цм висине. Пошто су стандарди били превисоки те Душан није могао да нађе довољан број људи на нашим просторима, кренуо је у потрагу по Европи и убрзо саставио личну гарду, тешку оклопну коњицу где су се чак и коњи бирали по величини и снази. Не зна се тачан број витезова који је гарда цара Душана имала, али се претпоставља да је тај број био између 300 и 500.

Окосницу гарде чинили су тевтонци, немачки оклопници, међу којима је најпознатији био славни борац и витез Палман Брахт, капетан гарде. Он је у Душанову службу ступио око 1331. године. Поуздано се зна да је учествовао у боју на Породимљи, након кога је Душан проглашен за краља Србије. Његов рођени брат Кијарене је био заменик, као и синовац Георг (након смрти српског цара прешао је у Православље и добио име Ђорђе). Само један гардиста смео је да буде виши од Душана, барјактар, пореклом Швеђанин.

Колико је он био снажан човек може да посведочи то што је, на коњу, носио барјак тежак 40 килограма у једној, а у другој руци држао мач и борио се. Сад можете да замислите како је деловало појављивање тих громада на коњима, у сјајним оклопима када би се суочили са непријатељем. Гарда цара Душана Силног је била толико моћна да је заједно са Душаном за 28 дана угушила побуну на територији данашње Албаније без већег отпора.

Аутор слике Горан Горски

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *