Vojislav Tankosić

Vojislav Tankosić pripadao je onom društvu uglednih srpskih ratnika čije je ime obeležilo slavu srpske vojske, a sa druge strane opredelilo njegov život u smeru apsolutne predanosti misiji koju je pred njega postavilo Otačastvo i ljubav prema Otadžbini.

Sloboda nije bila samo ideal mladog komitskog ratnika, koju je on, gonjen prirodom svog neobuzdanog karaktera, odlučio da dostigne uz pomoć „puške i bombe“, nego je upravo ljubav prema Otadžbini navela njegovu čast i čestitost da i svoje srce prinese na oltar Pobede večne Pravde.

Vojislav Tankosić
Vojislav Tankosić sa svojim četnicima

Četnički gerilac, oficir srpske vojske, poverljivi saradnik i rukovodilac zavereničkih organizacija srpskih tajnih obaveštajnih službi, „demon rata“ iz javno proglašenih dokumenata i ciljeva austrougarske agresorske i ratne platforme, neustrašivi junak Merdara iz 1912. godine, „osvetnik Kosova“, oslobodilac Prištine… Svi ovi epiteti ukazuju na mogućnost da je na Vojislav Tankosić prelomu pretprošlog i prošlog stoleća u Srbiji živela neka mitska ličnost, poput kralja Artura iz srednjovekovnih engleskih hronika ili u krajnjoj liniji legendarni junak iz prošlosti antičke civilizacije.

Slično razmišljanje iskazali su i članovi Mesnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije iz Tankosićevog rodnog mesta Ruklade 1967. godine, kada su se zvanično obratili Vojnoistorijskom institutu u Beogradu sa pitanjem: „Da li je Vojislav Tannjkosić postojao ili je u pitanju izvesna legendarna ličnost?“ Odgovoreno im je da se svakako radi o istorijskoj ličnosti iz srpske junačke prošlosti, odnosno o oficiru srpske vojske i komiti sa početka XX veka, koji je svojim delima zadužio srpski narod, ali i sve druge južnoslovenske etničke zajednice.

Izvor: Msr Ognjen Karanović, istoričar

Zaparatite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *