Војислав Танкосић

Војислав Танкосић припадао је оном друштву угледних српских ратника чије је име обележило славу српске војске, а са друге стране определило његов живот у смеру апсолутне преданости мисији коју је пред њега поставило Отачаство и љубав према Отаџбини.

Слобода није била само идеал младог комитског ратника, коју је он, гоњен природом свог необузданог карактера, одлучио да достигне уз помоћ „пушке и бомбе“, него је управо љубав према Отаџбини навела његову част и честитост да и своје срце принесе на олтар Победе вечне Правде.

Војислав Танкосић
Војислав Танкосић са својим четницима

Четнички герилац, официр српске војске, поверљиви сарадник и руководилац завереничких организација српских тајних обавештајних служби, „демон рата“ из јавно проглашених докумената и циљева аустроугарске агресорске и ратне платформе, неустрашиви јунак Мердара из 1912. године, „осветник Косова“, ослободилац Приштине… Сви ови епитети указују на могућност да је на Војислав Танкосић прелому претпрошлог и прошлог столећа у Србији живела нека митска личност, попут краља Артура из средњовековних енглеских хроника или у крајњој линији легендарни јунак из прошлости античке цивилизације.

Слично размишљање исказали су и чланови Месног комитета Савеза комуниста Југославије из Танкосићевог родног места Рукладе 1967. године, када су се званично обратили Војноисторијском институту у Београду са питањем: „Да ли је Војислав Танњкосић постојао или је у питању извесна легендарна личност?“ Одговорено им је да се свакако ради о историјској личности из српске јуначке прошлости, односно о официру српске војске и комити са почетка XX века, који је својим делима задужио српски народ, али и све друге јужнословенске етничке заједнице.

Извор: Мср Огњен Карановић, историчар

Запаратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *