Александар Ђорђевић

Александар Ђорђевић

Александар Саша Ђорђевић је бивши југословенски и српски кошаркаш, а сада и кошаркашки тренер.

Одиграо је 108 утакмица у дресу репрезентације Југославије са којом је освојио сребрну медаљу на Олимпијским играма 1996, злато са Светског првенства 1998, злата са Европских првенстава 1991, 1995. и 1997. као и бронзану медаљу 1987. године.

Александар Ђорђевић се памти по својим тројкама у последњој секунди у финалу Купа европских шампиона 1992. (за Партизан) и на утакмици против Хрватске (за репрезентацију Југославије) на Европском првенству 1997. године.

Године 1995. примио је златну значку Спорта, награду за најбољег спортисту у Југославији, a Југословенски олимпијски комитет му је доделио награду и за најбољег мушког спортисту. УЛЕБ га је 2008. изабрао међу 50 људи који су најзаслужнији за развој кошарке у Европи.

Играчку каријеру завршио је 3. јула 2005. године те се убрзо отиснуо у тренерске воде. У децембру 2013. дошао је на место селектора репрезентације Србије. Са репрезентацијом је остварио велики успех на Светском првенству у Шпанији 2014. освојивши сребрну медаљу, као и на Олимпијским играма у Рио де Женеиру 2016. где је такође засијало сребрно одличје. Након освојеног петог места на Светском првенству у Кини 2019. године, Ђорђевић је саопштио да се повлачи са места селектора репрезентације Србије.

Са Владом Дивцем, Жарком Паспаљом, Зораном Савићем, Предрагом Даниловићем, Дејаном Бодирогом и Жељком Ребрачом, Ђорђевић је оснивач хуманитарне организације Група 7. Имао је кратко појављивање у филму Љубише Самарџића „Небеска удица“.

ЗАНИМЉИВО ЈЕ ДА ЈЕ АЛЕКСАНДАР ЂОРЂЕВИЋ ЈЕДИНИ ЧОВЕК ИКАДА КОЈИ ЈЕ БИО У ФИНАЛУ ЕУРОБАСКЕТА, СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА И ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА И КАО ИГРАЧ И КАО ТРЕНЕР.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *